• Bakan Dönmez’den “çürük yumurta kokusu” itirafı…

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Aydın’daki çürük yumurta kokusunun Jeotermal Enerji Santralinden kaynaklandığı kabul etti. Bakan Dönmez, CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül’ün soru önergesine verdiği yanıtta “Bu jeotermal alanlarının karakteristik göstergesidir” dedi.

    09:22:05 | 2018-12-03

    CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Aydın’daki Jeotermal Enerji Santrallerinin çevreye ve insan sağlığına etkileri hakkında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

    Soru önergesinde yer alan “JES’lerin ekosisteme ve insan sağlığına etkilerine dair periyodik olarak inceleme yapılıyor mu?” sorusuna Bakan Dönmez, “Çevrenin korunmasıyla ilgili tedbirlerin alınıp alınmadığı İl Özel İdaresi ya da Valilik tarafından denetlenmektedir” diyerek sorumluluğun bakanlıkta olmadığını söyledi.

    ÇÜRÜK YUMURTA KOKUSU JES’TEN

    Soru önergesinde Aydın ilinde özellikle JES’lerin olduğu alanlarda vatandaşlar tarafında hissedilen “çürük yumurta” kokusunun kaynağına dair sorulan soruya ise Bakan Dönmez’den itiraf gibi yanıt geldi. Dönmez “Hidrojen Sülfür çürük yumurta kokusu ile çok düşük konsantrasyonlarda algılanabilir ve yüksek entalpili (elektrik üretimine uygun) jeotermal alanlarının karakteristik bir göstergesidir” dedi.

    Bakan Dönmez, Aydın’da yapılması planlanan 9 JES’in daha olduğunu ve bölgede yaşayan vatandaşların projelerle ilgili yapılan toplantılarla bilgilendirildiğini ve projeye ilişkin önerilerinin alındığını belirtti.

    “İNSAN HAYATINI HİÇE SAYIYORLAR”

    Konu hakkında açıklamada bulunan CHP’li Bülbül, “JES’lerin ekonomik faydasından önce, ortaya çıkan kimyasalların insan hayatı, hayvanlar, tarımsal ürünler ve ekosistem üzerindeki etkileri konuşulmalı. 2007 yılında çıkarılan yasanın ardından Aydın’da toprakların yüzde 85'inin jeotermal santral kurulumuna açıldı. Şimdi Türkiye’deki toplam JES’lerin yüzde 58’i Aydın’da. JES’ler yüzünden havadaki kükürt oranı yükselmiş, tarımsal ürünlerde ağır metal artıkları tespit edilmiş, bölge halkında kanser vakaları artmıştır. Ancak ne yazık ki hükümet, JES’lerin verdiği hasarı normalleştirmenin derdine düşmüş durumda. Çürük yumurta kokusunu JES’in fıtratından sayanlar insan hayatını da hiçe saymaktadırlar” dedi.