• HAZIRGİYİM SEKTÖRÜNÜN TADI KAÇTI

    Elektrik ve doğalgaz fiyatlarına 1 Ekim itibariyle gelen yüzde 9 zam hazırgiyim sanayinin tadını kaçırdı..

    20:36:31 | 2014-10-05

     

    Türkiye’nin ihracatında 2014 yılında gösterdiği performans ile tekrar lider sektör konumuna yükselen Hazırgiyim ve tekstil sektöründe, Levi’s Türkiye’nin 1986 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet gösteren fabrikasını kapatma kararı alması nedeniyle moraller bozuldu. Levi’s Türkiye, Türkiye’de yaptığı üretimi Mısır’a kaydırma kararı alırken, 677 çalışanı da işten çıkardı.

     

    Türkiye’nin üreten bir ekonomimi, tüketen bir ekonomimi istediğine karar vermesi gerektiğini belirten Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, Türkiye’de sadece hazırgiyim ve tekstil sektörlerinde değil, emek yoğun üretim yapan tüm sanayi kollarında dünya ile rekabet etmede ciddi bir darboğaz olduğunu kaydetti.

     

    Elektrik ve doğalgaz fiyatlarına 1 Ekim itibariyle gelen yüzde 9 zammın sanayiye büyük bir darbe indirdiğini savunan Kızılgüneşler, “Türkiye her yıl 800 bin insanına istihdam alanları sağlamak zorunda. Özellikle işçilik maliyetleri, enerji, vergi ve diğer kamu yükleri dünyadaki rakiplerimizin çok üzerinde. Bu şartlarda dünya ile rekabet etmemiz çok zor. Dünya genelinde marka olan ve kendi dağıtım ağı olan firmalar bile Türkiye’deki üretimlerini durdurma kararı alıyor. Markalaşma yolunda adımlar atan Türk sanayisi bu yüklerle çok zorlanıyor. Özellikle bu yüklerle devam eden sanayi sektöründen hizmet sektörüne kaymanın önüne geçilmesi, çözüm de daha aktif olunması gerektiğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

     

    Türkiye ihracatına katkı yapan yabancı sermayeli kuruluşların Türkiye’deki üretimlerini sonlandırması durumunda Türkiye’nin ihracatının düşeceği gibi, iç piyasaya yaptıkları satışların ithalat yoluyla karşılanma durumunda kalacağına dikkati çeken EHKİB Başkanı Kızılgüneşler, yabancı sermayeli kuruluşların Türkiye’de kalıcı olması için her türlü tedbirin alınması çağrısında bulundu.