• İHRACATÇILAR DÖVİZ KURUNDAN TEDİRGİN

    2015 yılında döviz kurlarından tedirgin olan İhracatçılar dolar bölgesine ihracat yapacak..

    15:42:25 | 2015-01-19

     

    İhracatçılarda Avro paniği yaşanıyor. Avro’nun 2.69 seviyesini görmesi ve Avro/Dolar paritesinin 1.15 seviyelerine gerilemesi, Avro’nun 2015 yılında dolar ve TL karşısında güç kaybedeceğine ilişkin öngörüler ihracatının yüzde 45’ini Avro bölgesine yapan ihracatçılarda tedirginliğe yol açtı. İhracatçılar, 2015 yılında ihracat sözleşmelerini mümkün olan destinasyonlarda Amerikan doları ile yapma çabası içine girdi. İhracatçıların ortak talebi ise Merkez Bankası’nın faiz oranlarında kademeli olarak yüzde 2 indirime gitmesi.

     

    Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin 2015 yılı için öngördüğü Avro kuru için 2.90 TL, Amerikan doları için 2.35 TL ve 1.23 Avro/Dolar paritesi tahminleri tüm İhracatçı Birliklerine öngörü olarak iletildi. Ancak, ihracatçılar arasında önümüzdeki dönemde söz konusu kur tahminlerinin gerçekleşeceğine ilişkin ciddi kuşkular var.

     

    Türkiye’nin ihracatının yüzde 45’inin, Ege Bölgesi ihracatının ise yüzde 48’inin Avrupa Birliği üyesi ülkelere yapıldığına dikkati çeken Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, ihracatçının hammadde tedarikinin büyük bölümünü dolarla yaptığını, ihracatta Avro ile satışların daha fazla olduğunu, paritenin giderek dolar lehine geliştiği bir ortamın ülkemiz ihracatının aleyhine olacağını savundu.

     

    Döviz kurları ile ilgili geçtiğimiz yıllarda en isabetli öngörülerde bulunan Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Galiko, 2015 yılı için Avrupa ekonomisindeki sıkıntıdan dolayı Avro’nun 2.75 – 2.80 bandında kalmasını beklediğini, Amerikan dolarının ise 2.35-2.40 arasında tutunacağını,  Avro/Dolar paritesinin ise 1.15-1.20 aralığında kalacağını kaydetti.

     

    Enflasyon yüzde 4’e kadar düşebilir

    Petrol fiyatlarındaki gerileme nedeniyle Türkiye’nin 2015 yılında dış ticaret açığının 30 milyar dolar civarında azalacağına dikkati çeken Galiko, “Dış ticaret açığının azalacak olması Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın döviz kurlarını istediği seviyede tutma ve enflasyon hedeflerini yakalama hatta hedeflerin altında gerçekleşmesini sağlama konusunda elini güçlendiriyor. Petrol fiyatları, döviz kurlarının yerinde kalmasını sağlayacak. Enflasyon ise yüzde 4’e kadar gerileyebilir” şeklinde konuştu.

     

    Hazırgiyimciler Avro kurunu 3 TL istiyor

    İhracatının yüzde 80’ini Avro ile yapan hazırgiyim ihracatçıları, 2015 yılı için Avro’nun ortalama 3 TL seviyesinde olmasının dünya piyasalarında sektörlerinin rekabetçiliğinin devamı açısından gerekli olduğunu ifade ediyorlar.

    Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, 2015 yılı için Avro’nun 3 TL, Avro/Dolar paritesinin ise 1.23 düzeylerinde olması gerektiğini kaydetti. Kızılgüneşler, “Türkiye’nin hazırgiyim ihracatının yüzde 80’i Avro ile AB pazarına gerçekleştiriliyor. O nedenle 3 TL’nin altındaki Avro kuru hazırgiyim sektörünü zorlar. Ayrıca faiz indirimi için çok uygun bir dönem olduğuna inanıyorum ve Merkez Bankası’ndan faiz indirimi bekliyorum” dedi.

     

    Yaş meyve sebze sektörü 2015 yılından umutlu

    Zorlu kış mevsimi ve petrol fiyatlarındaki sert düşüş yaş meyve sebze sektörünü 2015 yılı için umutlandırıyor.

    Geçmişte, yağmur ve kar yağışının yoğun olduğu kış mevsimi sonrasında gelen yaz mevsimlerinde yaş meyve sebze üretiminin çok verimli olduğunu ifade Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Seyyar şöyle konuştu; “Gölet ve barajlardaki doluluk oranı maksimum seviyeye yükseldi. Yer altı sularının seviyesinde artış bekleniyor. 2014 yılında birçok üründe kontrollü sulama yapılabildi. Bu yıl sulama sorunu yaşanmayacak. Petrol fiyatlarındaki gerileme de hammadde teminini en az yüzde 5 ucuzlatacak. Yaş meyve sebze ürün rekolteleri de önümüzdeki dönemde herhangi bir olumsuzluk yaşanmazsa yüksek gerçekleşecek. 2.40-2.50 aralığında bir dolar kuru, 2.90 – 3.00 TL aralığında avro kuru gerçekleştiği takdirde 2015 yılı sektörümüz ihracatı açısından başarılı olacaktır. 2015 yılında dolar kurundan daha umutluyuz, ihracatçılarımızı dolar bölgesine ihracat yapmaları konusunda yönlendiriyoruz.”

     

    Rusya pazarında ihracatçımız zorlanacak

    Petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle Rusya Federasyonu’nun 2017 yılına kadar zorlu bir sürece gireceğine işaret eden Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, Rublenin Dolar ve diğer para birimleri karşısında büyük değer kaybı yaşadığını, Türk ihracatçılarının Rusya Federasyonu’na ihracattaki kayıplarının artması ihtimalinin yüksek olduğunu vurguladı. Tarakçıoğlu, 2015 yılı kur tahminlerini ise dolar için 2.40, Avro için 2.75, Avro/dolar paritesi  için ise 1.15-1.20 olarak özetledi.