• Jeotermal inciri de vurdu…

    İncirde sıfır olması gereken kükürt oranının yüzde 15'e olarak çıkması İncirin Anavatanı Aydın’da jeotermal enerji tesislerinden kaynaklı zararların yeniden sorgulanmasına yol açtı. AYTO Başkanı Hakan Ülken, “İhraç edilen incirimizde kükürt oranı sıfır olmalıdır. Tekrar ve şiddetle ifade ediyorum ki bu gidiş gidiş değildir. Gerekli önlemler acilen alınmalıdır” çağrısı yaparken, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Özhan Şen de, jeotermal santrallerinin Aydın Valiliği’nce sıkı denetim altında tutulmasını istedi.

    19:53:48 | 2019-06-29

    2015 yılında “İnciri ülke insanımız ve dünya insanlığı gönül rahatlığı ile tüketebilirler” şeklinde açıklama yapan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı Hakan Ülken, incirde kükürt oranının yüzde 15 olarak saptındığının Aydın Şafak’ta duyurulması üzerine kendisine ait sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Son olarak ihraç edilen incirimizde yüzde 15 kükürt bulunduğu yönündeki gelen bilgiler ürkütücüdür. İhraç edilen incirimizde kükürt oranı 0 olmalıdır. Tekrar ve şiddetle ifade ediyorum ki bu gidiş gidiş değildir. Gerekli önlemler acilen alınmalıdır” dedi.

    İNCİR’DE TEHKİLE ÇANLARI ÇALIYOR..

    İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu üyesi Özhan Şen’in incirde sıfır olması gereken kükürt oranının yüzde 15'e çıktığını belirtmesi Aydın’da büyük yankı buldu. İTB Üyesi Şen, kuru meyve ihracatının olumsuz etkilenmemesi için jeotermal enerji tesisi bulunan bölgelerde denetimlerin artırılmasını isterken, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı Hakan Ülken de gereken önlemlerin acilen alınması gerektiğine vurgu yaptı. 

    “GELEN BİLGİLER KORKUTUCU”

    İncirde sıfır olması gereken kükürt oranının yüzde 15'e çıkması, kuru meyve ihracatında tehlike çanlarının çalmasına neden oldu. İhracatçılar, incirin olumsuz etkilenmemesi için jeotermal enerji tesisi denetimlerinin artırılması çağrısında bulunurken, konuyla ilgili AYTO Başkanı Hakan Ülken de açıklama yaptı.

    Aydın’da jeotermal enerji santrallerinin yasaya uygun denetlenmediğinden söz eder Ülken, daha öncede AYTO olarak defalarca kez jeotermal tesislerin insan sağlığı ve çevreye verdiği zararların, yetkili yerel ve genel dinamikler tarafından araştırma ve denetimlere tabi tutulmaları gerektiğini ifade ettiklerini hatırlattı. Başkan Ülken şöyle dedi:

    “Son olarak ihraç edilen incirimizde yüzde 15 kükürt bulunduğu yönündeki gelen bilgiler ürkütücüdür. İhraç edilen incirimizde kükürt oranı sıfır olmalıdır. Tekrar ve şiddetle ifade ediyorum ki bu gidiş gidiş değildir. Gerekli önlemler acilen alınmalıdır.”

    “AYDIN'DA JEOTERMAL İNCİRİ DE BİTİRİYOR. İNCİRDE KÜKÜRT ORANI YÜZDE 15 OLARAK SAPTANDI” şeklindeki paylaşımımız üzerine okuyucularımızdan çeşitli eleştiriler gelirken AK Parti’nin önceki dönem Milletvekili Mehmet Erdem de “Konuyu hem Tarım Bakanımıza hem de Çevre Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum’a ilettim” açıklaması yaptı. 

    KURU İNCİR RİSK ALTINDA..

    İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Özhan Şen, jeotermal enerji üretimi sırasında zararlı minerallerin doğaya yayıldığını belirterek denetimler yapılmazsa kuru incir ihracatının risk altında olduğunu söyledi.

    Baca sistemi tam olarak işlemediğinde zararlı minerallerin toz bulutu halinde yağmur gibi ürünlerin üzerine yağdığını vurgulayan İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu üyesi Özhan Şen, bu durumun ticareti de etkileyeceğini, yurt dışındaki alıcıların analiz yaptığında Türk inciriyle ilgili olumsuz bir tablo çıkabileceğini ifade etti.

    AYDIN'DA JEOTERMAL DENETİMİ YAPILMIYOR

    Jeotermal enerji üretimi sırasında zararlı minerallerin doğaya yayıldığını belirten Şen, denetimler yapılmazsa kuru incir ihracatının risk altında olduğunu söyledi. Toplam incir alanlarının yüzde 73'üne sahip Aydın'da denetimler yapılmadığı için jeotermal enerji buharının ve sıcak suyun doğa ile derelere salındığını belirten Şen, "Bu buharın içindeki fosfor, kükürt gibi her türlü mineralde doğaya yayılıyor. İncirde kükürt ölçümüyapıldığında yüzde 15 çıkıyor. Oysa sıfır çıkması lazım. Denetim yapılmaması büyük sorun" dedi.

    AYDIN VALİLİĞİNİ GÖREVE ÇAĞIRDI..

    Yeraltından çıkan suların içinde kükürtlü mineraller bulunduğunu anlatan Şen, o suyun buharı çökeltilmeden, filtre veya baca sistemi tam kurulmadan zararlı minerallerin doğaya yayıldığını dile getirdi. Bir kuru incir ihracatçısı olarak konuyla ilgili denetimlerin artırılması için Tarım ve Orman Bakanlığı ya da Aydın Valiliği'ni göreve çağıran Özhan Şen, şöyle konuştu:

    "Baca sistemi tam olarak işlemediğinde zararlı mineraller toz bulutu halinde yağmur gibi ürünlerin üzerine yağıyor. Üstelik sadece incir de değil, zeytin ve patlıcan gibi çok sayıda ürünümüz bu durumdan olumsuz etkileniyor. Konuyla ilgili Adnan Menderes Üniversitesi araştırmalar yaptı. Bu durum ticareti de etkileyecek; çünkü yurt dışındaki alıcılar analiz yaptığında Türk inciriyle ilgili olumsuz bir tablo çıkabilir. Biz önlemimizi alalım. Denetimler için hava, toprak, su ve yapraktan beraber ölçümler yapabiliriz. Denetimde mineral oranı yüksek çıkarsa firmalara baca sistemi konusunda yaptırım uygulanır. Bu da firmalar için bir maliyet; ama yüz binlerce insan yaşıyor Aydın çevresinde. Tire'de de ovalar bitti, dağlara yapılıyor. Sondaj yerleri belli. Maalesef incir de sıcak suların üstünde yetişiyor. Aynı risk Salihli için de geçerli. Kimse jeotermalden şikayetçi değil. Bizim sıkıntımız havaya yayılması ve yapılan analizlerde bu bulgulara rastlanması. Denetimlerin artırılmasını talep ediyoruz."