• SÖKE’NİN KÖYLERİ FESTİVALLERLE ŞENLENECEK

    5 Nisan Pazar günü Serçin’de Yılan Balığı Şenliği ile başlayacak olan etkinlikler 19 Nisan’da Latmos (Karakaya) Tarih Öncesi Kaya Resimleri, 3 Mayıs Çavdar’da Bal ve Küner ve 16-17 Mayıs dada Güllübahçe’de Priene Kültür Festivali ile devam edecek…

    14:14:13 | 2015-04-03

     

    Büyük Şehir Yasası ile  Söke’nin Mahallesine  dönüştürülen köy ve  beldelerinde sosyal ve kültürel  yaşama katkı yapmak, şenlik yapılacak yörelerin yanı sıra Söke’nin ulusal ve uluslararası tanınırlığını artırmak amacıyla Söke Belediyesince  başlatılan projeler 5 Nisan 2015 Pazar Günü Bafa Gölü Kıyısındaki Serçin Köyünde Yılan Balığı Şenliği ile başlayacak.

     

    YILAN  BALIĞI İÇİN İLK BÜYÜK  ETKİNLİK SERÇİN ‘DE YAPILACAK

     

    Türkiye’de başta Ege Bölgesi olmak üzere iç sularda yaşamını sürdüren, mucizevi yaşam öyküleriyle dikkat çeken yılan balıkları için  Bafa  Gölü Kıyısındaki Serçin Köyünde şenlik yapılacak.

     

    Ege’nin bir kıyısıyken Büyük Menderes nehrinin taşıdığı alüvyonlarla göl haline gelen, günümüzde kirlilik sorununu aşmak için geniş kapsamlı projelerin yürütüldüğü Bafa Gölü, sayıları her geçen gün azalan yılan balıklarına da ev sahipliği yapmakta. Besin değeri yüksek olan çeşitli kaynaklarda yağının kandaki kolesterolü erittiği, eklem ağrılarına iyi geldiği bilinen Yılan Balığı avının yanı sıra gölden avlanan kefal ve  çipura  başta olmak üzere  çeşitli balık türlerinin avlanması da yapılacak. Etkinliklere halk oyunları ve mehter takımının gösterileri, bando konseri ve THM Konseri ile de destek verilecek.

     

    Serçin Yılan Balığı Şenliğe gelen konuklara yılan balığı ikramı yapılacak. Etkinlik kapsamında ayrıca Söke-Serçin arasındaki 25 km’lik parkurda Bisiklet Turu da düzenlenecek.

     

    LATMOS’UN TARİH ÖNCESİ KAYA RESİMLERİ İÇİN ŞENLİK YELPAZESİ BÜYÜDÜ

     

    Mitolojik öykülerinin zenginliği, üzerinde  barındırdığı 8 bin yıl öncesine ait kaya resimlerinin bulunduğu Latmos’un (Beşparmak Dağı) kültür zenginliğine dikkat çekmek için bu yıl 7. düzenlenen şenlikler içerik olarak geçmiş yıllara  göre daha da zenginleştirildi.

     

    19 Nisan  Pazar Günü, Söke’ye 50 km mesafede bulunan Beşparmak Dağında Karakaya  Mahallesinde yapılacak olan etkinliğe, bölgedeki mahalle  sakinlerinin yanı sıra  başta Kuşadası ve Didim’de yaşayan yabancılar olmak üzere yabancı konuklarında ilgi göstermeleri bekleniyor.

     

    ÇAVDAR’A BAL VE KÜNER FESTİVALİ

     

    Aydın’nın en büyük bal üreticisine sahip olmasına rağmen bu güne  kadar ürettiği organik çam balının tanıtımını yeterlince  yapılamamasının sıkıntısını  yaşayan Söke’li bal üretiicileri seslerini ilk kez düzenlenen Bal ve Küner şenliğinde duyurmaya  çalışacaklar. Geçimlerinin büyük bölümü  arıcılık ve küner olarak bilinen çam fıstığı ile sağlayan  Beşparmak Dağı eteğindeki Çavdar’da 3 Mayıs Pazar Günü yapılacak şenlikte bal üretimin yanı sıra Türkiyede kiloso  80-90 TL olan ve Avrupa’ya, Arap ülkelerine ihracatı ile öne  çıkan Küner’in (Çam Fıstığı) yolculuğu da konuklara tanıtılacak.

     

    PRİENE FESTİVALİ YENİDEN HAYATA GEÇİRİLİYOR

     

    Anadolu da ilk şehir mimarisi ile en eski kent olarak bilinen MÖ 350 yıllarında kurulduğu ileri sürülen İonya’nın 12 kentinden biri olan Priene’de geçmiş yıllarda yapılan geleneksel  festival uzun bir aradan sonra  Söke Belediyesince yeniden hayata geçirilecek.

     

    Antik Prine’nin tanıtımının yapılmasının yanı sıra Priene  Kentinin bulunduğu Güllübahçe’ye de uzun bir aradan sonra festival etkinliği ile sosyal ve  ekonomik canlılık yaşatılmasını amaçlanan festival 16-17 Mayıs da yapılacak. Tarihi Priene Kentinin dokusuna uygun olarak sahnelenecek olan tiyatro oyunun yanı sıra, mehter, halkoyunları, THM Konseri, sempozyum ve defile programı ile zenginleştirilen festival kapsamında  ayrıca gençler için atletizm yarışmaları düzenlenecek.

     

    SÖKE  BELEDİYE  BAŞKANI TOYRAN: “ŞENLİKLERİMİZİ VE PRİENE FESTİVALİMİZİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ..”

     

    5 Nisan Pazar Günü Serçin Yılan Balığı Şenliği başlayıp 16-17 Mayıs’ta Güllübahçe  Priene Festivali ile sona  erecek olan etkinlikleri çok önemsediklerini söyleyen Belediye Başkanı Süleyman Toyran, “Geleneksel köy yaşamının devam ettiği, doğasıyla, kültürüyle alternatif turizm seçeneklerine katkı verebilecek potansiyele sahip olan bu mahallerimizde, doğal güzelliklerin korunarak, kültürel değerlerin ön plana çıkarılarak, özellikle yöresel ürünlerin tanınırlığını artırarak,  üretici ile tüketiciyi buluşturmak ve yörenin ekonomik kalkınmasına da katkı sağlamak amacıyla bu şenlikleri düzenledik. Şehrimizin ulusal ve uluslararasında tanınırlığını artırmada, hemşerilerimizin birlik ve beraberlik ruhunun pekişmesinde şenlik ve festivallerimizi çok önemsiyor, tüm hemşerilerimizi şenliklerimize bekliyoruz” dedi.