• Sökeli pamuk üreticisinin isyanı büyük!

    Türkiye’nin pamuk üretim bölgeleri arasında önemli bir yere sahip olan Söke ilçesinde çiftçi, pamuk ekim sezonunun başlaması ile birlikte büyük bir hüsran yaşıyor. Pamuk hasat döneminde rekolte düşüklüğü endişesi yaşayan pamuk çiftçisi büyük umutlarla ektiği Maya 81 cinsi tohumların kendilerini büyük ölçüde mağdur ettiğini söylediler.

    08:33:39 | 2024-05-09

    HABER: YALÇIN YILDIRIM

    315 bin dekar civarında pamuk ekiminin yapıldığı Söke’de üreticiler büyük umutlarla pamuk ekimi için tarlaya girdiler. Ancak, ektikleri Maya 81 cinsi tohumlar üreteciyi hem zarara uğrattı hem de isyan noktasına getirdi.

    Söke ovasında yüzlerce çiftçi mağdur oldu.

    Maya 81 adlı pamuk tohumunu tarlasına eken çiftçiler mağdur durumda. Bu tohumun ekildigi binlerce dekar ekili alan sakat çıkan pamuklar nedeniyle bozulmak zorunda kaldı. İsyan içindeki çiftçiler mağdur oldukları gerekçesi ile Maya 81 tohumunu satan firmaya yüzlerce dava açacaklarını konuşuyorlar.

    Yetkilileri denetime davet eden üreticiler tohumu satan firmanın denetimsizliğinden büyük zarara uğradıklarını kaydederken, “Emeklerimiz de, milli servetimiz de boşa gitti” dediler.

    2023 yılının üretim açısından zorlu geçtiğini söyleyen Sökeli çiftçiler, “Bu yıl daha ekim döneminde hiç beklenmedik şekilde bir zorluğun içerisine düştük. Havaların güzel gitmesi ile erken ekim yapmanın sevincini yaşarken tarlaya attığımız, bizlere ‘Yüksek verim’ kandırmacası ile satılan Maya 81 tohumunun da gazabına uğradık. Ekim yaptığımız tarlaları bozmak durumunda kaldık, hem zamandan hem de ekonomik yönden zarara uğradık” dediler.

    Konunun takipçisi olacağız.