• ZEYTİNCİLİK SEKTÖRÜNDE GÜÇBİRLİĞİ

    Zeytincilik sektöründe güçbirliği meyvelerini veriyor..

    13:10:08 | 2015-01-15

     

    Zeytincilik sektöründe uzun yıllar sonra sağlanan güçbirliği meyvelerini vermeye başladı. Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi öncülüğünde zeytinyağında iç tüketimi arttırmak için “Kamu Spotu”nda işbirliği yapan zeytincilik sektörü, şimdi de zeytinyağında üreticiye kademeli destek sağlanması için Ankara’da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile görüşmeye birlikte gitme kararı aldı.

     

    Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, EZZİB Başkan Yardımcısı Davut Er ve Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı Mehmet Kadri Gündeş ile birlikte EBSO Zeytin ve Zeytinyağı Meslek Komitesi'ni ziyaret ederek Komite toplantısına katıldı. EBSO Yağ Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Mustafa Işıl Özyurt, EBSO Meclis Üyesi ve TARİŞ Başkanı Cahit Çetin, EBSO Meclis Üyesi Nejat Özduran ve komite üyelerinin katıldığı toplantıda sektörün mevcut durumu ile iç ve dış piyasa gelişmeleri, işbirliği yapılabilecek konular gözden geçirildi.

     

    Üreticiye Kademeli Destek için  Ankara'ya gidecekler

     

    Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Gürkan Renklidağ, toplantıda üreticilere yönelik Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (GTHB) tarafından sağlanan prim desteğinin kademeli hale getirilmesi önerisini geliştirdiklerini ve şimdiye kadar görüştükleri STK'lardan olumlu görüş ve destek aldıklarını belirtti.

     

    Zeytinyağına kademeli destek ile ilgili birlikte GTHB’na gitmek istediklerini anlatan Renklidağ, “Üreticilerimiz, yağhanelere sıktırdıkları zeytinyağlarını evlerinde veya depolarında genellikle sağlıksız ortam ve ambalajlarda saklama ve ihtiyaç duydukça satma yoluna gidiyorlar. Her üreticimiz maalesef çelik tank gibi sağlıklı depolama ambalajlarına sahip değil. Sağlıksız ambalaj ve ortamlarda uzun süre saklanan yağların sağlıya faydalı özellikleri ve ticari değerleri zamanla azalıyor. Bundan hem üretici, hem ticaret ve ihracat erbabı ve en önemlisi de ülkemiz ekonomisi kayba uğruyor. Bunu dikkate alarak, GTHB tarafından üreticilere zeytinyağında sağlanan desteklerin zaman içinde kademeli olarak azaltılması yoluna gidilmesi önerisini geliştirdik. Buna göre, örneğin; yağını Kasım ayında satan üreticiye GTHB’nın belirlediği primin yüzde 30 fazlası, Aralık ayında yüzde 20, Ocak'ta satan üreticiye yüzde 10 fazlası, Şubat'ta satan üreticiye GTHB’nın belirlediği primi, Mart ayında yüzde 10 eksiğini, Nisan ayında yüzde 20 eksiğini, Mayıs ayı ve sonrasında satan üreticiye ise yüzde 30 eksik destek sağlanmalı. Böylece, ürününü kaliteli iken ve sağlık özelliklerini yitirmeden erken satan üretici ödüllendirilmiş olacak, sağlıksız ortamda bekleten üretici ise daha düşük miktarda destek alacaktır” şeklinde konuştu.

     

    EBSO ve TARİŞ’in de benimsediği destek mekanizmasının hayata geçirilmesi için sektör temsilcileri önümüzdeki günlerde GTHB'nı ziyaret etmeyi planlıyor. 

     

    Sektörel sorunların çözümü için birlikte hareket çok önemli

     

    EBSO Yağ Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Mustafa Işıl Özyurt ve Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin sektördeki birlik ve beraberlik ortamının korunması, ortak konu ve sorunlara çözüm bulunması için birlikte hareket edilmeye devam edilmesi taleplerini yineleyerek sektördeki STK'lar arasındaki karşılıklı ziyaretlerin devamında fayda gördüklerini ifade ettiler.

     

    EBSO ve TARİŞ'ten destek açıklaması

     

    EBSO ve TARİŞ Zeytin Birliği, ZZTK tarafından yürütülmekte olan ve iç piyasada zeytin ve zeytinyağı tüketiminin özendirilmesini amaçlayan kamu spotu masraflarına katkı sözü verdi. Toplantıda söz alan ZZTK Başkanı M. Kadri Gündeş, ZZTK'nın bütçe yetersizliği ve iç piyasa tanıtımına ayırabileceği kaynakların azlığı nedeniyle iç piyasada TV kanallarında yayınlatılmak üzere Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı desteği ile hazırlatılmakta olan kamu spotuna üretim bölgelerinde faaliyet gösteren STK'lar ve iç piyasadaki satış payları yüksek olan A sınıfı firma ve kuruluşlardan destek talebinde bulunduklarını ve bugüne kadar olumlu geri dönüşler aldıklarını ifade ederek toplantıda EBSO ve Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin'den destek talebinde bulundu ve her iki kurumdan destek sözü aldı.

     

    Soğuk ve Yağışlı Havalar Piyasaya ürün gelişini geciktirdi

     

    Son haftalarda özellikle Ege Bölgesinde hüküm süren soğuk ve yağışlı hava şartları nedeniyle zeytin hasadında yaşanan uzama ve gecikmeler nedeniyle üreticiden piyasaya zeytinyağı arzının yavaş gerçekleştiğinin belirtildiği toplantıda konuşan EZZİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, havaların yumuşaması ile birlikte üreticiden piyasaya ürün gelişinin hız kazanmasını beklediklerini ifade etti.

     

    ZEYTİNYAĞI ÜRETİCİSİNE VERİLECEK PRİM KADEMELERİ

     

    Kasım ayında ürününü satacak üreticiye

    Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca belirlenen prim + % 30 fazlası

    Aralık ayında ürününü satacak üreticiye

    Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca belirlenen prim + % 20 fazlası

    Ocak ayında ürününü satacak üreticiye

    Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca belirlenen prim + % 10 fazlası

    Şubat ayında ürününü satacak üreticiye

    Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca belirlenen prim

    Mart ayında ürününü satacak üreticiye

    Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca belirlenen prim -  % 10 eksiği

    Nisan ayında ürününü satacak üreticiye

    Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca belirlenen prim -  % 20 eksiği

    Mayıs ayında ve sonrasında ürününü satacak üreticiye

    Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca belirlenen prim - % 30 eksiği

     

    Fotoaltı: soldan sağa; EBSO Yönetim Kurulu Danışmanı Muharrem Özdestan, EBSO Meclis Üyesi Nejat Özduran, EBSO Yağ Sanayi Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Mehmet Avşar Aka, EBSO Yağ Sanayi Meslek Komitesi Üyesi Mehmet Reşat Şengül, EBSO Yağ Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Mustafa Işıl Özyurt, EBSO Meclis Üyesi Hüseyin Cahit Çetin, EZZİB Başkanı Gürkan Renklidağ, EZZİB Başkan Yrd. Davut Er, ZZTK Başkanı M. Kadri Gündeş, Haldun Çıray.