• Aydın Çevre Müdürü yargılanacak...

    Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Taha Al “silahla tehdit” suçlaması ile yargılanacak..

    11:23:15 | 2019-06-05

    Asaleti Van’da olan ve 7 yıldır Aydın’da Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nü vekâleten yürüten ve jeotermal firmalarına yakınlığı ile bilinen Mehmet Taha Al hakkında Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı’nca “silahla tehdit ve hakaret” iddiasıyla yürütülen soruşturma iddianameye dönüştü.

    Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 06. 11. 2017 tarih ve 2017/23674 sayılı dosya ile hakkında soruşturma açılan ve delillerin değerlendirilmesi sonucu iddianeme düzenlenen Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Taha Al’ın, Müdürlüğü’ne bağlı denetimlerde mevzuat kapsamında yapılması gereken iş ve işlemlere engel olduğu, personel üzerinde baskı kurarak sahada görülen eksikliklerin Çevresel Denetleme Tutanakları’na geçirilmesine engel olduğu, görevli personeli silahla tehdit ve hakaret ettiği iddia edilerek “silahlı tehdit ve hakaret” suçlaması ile Aydın 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

    Bu durumu işletmeciler üzerinde baskı aracı olarak kullanarak menfaat sağladığı da iddia edilen Aydın Çevre Müdürü Mehmet Taha Al’ın şu an İzmir’de görevli Şube Müdürü Baytekin Bülbül, İl Müdür Yardımcısı Emine Mine Sert ile birlikte işletmeciler, yatırımcılar ve müteahhitler ile menfaat ve çıkar ilişkisi kurduğu da şikâyet konusu yapıldı.

    Kurum çalışanlarının şikâyeti üzerine açılan Savcılık soruşturması iddianemeye dönüştü. (Esas No: 2019/3145, İddianame No: 2019/2373)

    Müştekiler konuyu CİMER ve Bakanlık Müfeşlerine de şikayet ettiklerini belirtirken bir takım çevresel denetimlerde, İl Müdürlüğü personelleriyle ilgili rüşvet içerikli duyumlar alındığı ve bunun Çevre İl Müdürü Mehmet Taha Al’a sözlü olarak ileltildiğinde tedbir almadığı da ifade edildi.

    Mehmet Taha Al hakkındaki “silahla tehdit” iddiası kayıtlara şöyle geçti:

    “İl Müdürü tarafından silahla tehdit edilmekteyiz. İl Müdürü, bizleri makamına çağırarak, üzerine ruhsatlı siyah renkli, boş kovan atım yeri parlak krom renkli ve koyu renk yarım deri kılıf içerisinde bulunan silahıyla sürekli bir biçimde tehdit etmekte, bununla da yenmeyip, ‘İzmir’deki adamlarımı ve Manisa’daki kardeşimi gerir sizi dövdürürüm” şeklinde tehditlerde bulunmaktadır. İl Müdürü her ortamda kavgayı çok sevdiğini ifade etmekte, cesaretine güvendiğini ancak fiziki gücünün yetmediği durumlarda ise silahına müracaat ettiğini dile getirerek personel üzerinde korku yaratmaktadır. Göreve giden personellere Çevresel Denetim Tutanaklarını kastederek ‘keleşleri de almışsınız gidiyorsunuz’ şeklinde ifade kullanarak şiddet eğilimini personel üzerinde psikolojik baskı aracı olarak kullanmaktadır. İl Müdürü Mehmet Taha Al personelleri makamına çağırarak, İl Müdür Yardımcısı ve şube müdürleri aleyhinde ağza alınmayacak derecede küfürler etmekte ve hakaretlerde bulunmaktadır. İl Müdürlüğü bünyesinde çalışan taşeron çalışanları sürekli işten atma ile tehdit ederek, yalancı şahitliğe ve tanıklığa zorlamaktadır.”

    Mehmet Taha Al, TCK 106/2, 43/2, 53/1 maddelerine göre Aydın 5. Asliye Ceza Mahmekemesi’nde yargılanacak. İlk duruşma 31 Ekim 2019 tarihinde yapılacak.