Aydın Büyükşehir Belediyesi ASKİ’nin Didim denizini kirlettiği ve zehirlediği bir kez daha gözler önüne serildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Eski Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Didim’deki görüntüleri yayınlayarak isyanını dile getirdi.
Eski adı Twitter olan X isimli sosyal medya hesabından görüntüler eşliğinde görüşlerini paylaşan Prof. Mustafa Öztürk, analizlerin bağımsız şekilde yapılmasını ve denize girilemeyecek yerlerin belirlenmesi talebinde bulundu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, Aydın Büyükşehir Belediyesine ait Didim Atık Su Arıtma Tesisinden denize kirli su deşarjı yapıldığı ihbarı üzerine bölgeden su numunesi aldı.
Aydın Şafak Gazetesi olarak Aydın Valisi Yakup Canpolat’a çağrıda bulunuyor, bu alandan su örnekleri alan ve Aydın BŞB’ye temiz raporu veren ister devlet görevlisi ister özel sektör laboratuar çalışanları, hepsini toplayıp temiz raporu verdikleri bu yerde denize girip verdikleri raporun bizzat teyidini kendilerinin canlı canlı yaptırılması tavsiyesinde bulunuyoruz.
İşte Prof. Öztürk'ün, Didim'deki görüntüler eşliğinde yaptığı o değerlendirme:Derin DENİZ DEŞARJI YASAKLANMALI
“İçindeki plastik, bez gibi kaba maddeler filtre edildikten sonra atıksular derin deniz deşarjı yolu ile denizlere basılmaktadır. Fiziksel arıtma ile atıksuyun kirlilik özelliği değişmez. Denizler foseptik olarak görüldüğü sürece bu devam eder. Derin deniz deşarjına izin veren mevzuat değiştirilmediği ve derin deniz deşarjı yasaklanmadığı sürece denizlerimiz kirlenmeye ve ölmeye devam eder. Didimde derin deniz deşarjında atıksu sızıntısı görüntüsü. Deşarj edilen yerde 0,5 km ve 1 km yarı çap alanlardan numuneler alınarak hastalık yapıcı Fekal Koliform ve Toplam Koliform analizleri acilen yapılmalı ve denize girilemeyecek (yasak) alanlar kamuoyu ile paylaşılmalı.”
İLGİLİ LİNKLER
https://x.com/ozturk_mustafa/status/1843919390464524577
https://x.com/sabah/status/1843913034412241314
PROF DR. MUSTAFA ÖZTÜRK KİMDİR?
Mustafa Öztürk, 9 Ağustos 1953’te Hatay Dörtyol’da doğdu. Baba adı Veli, anne adı Hayriye’dir. Kimya Yüksek Mühendisi ve Öğretim Üyesi; İstanbul Üniversitesi Kimya Fakültesi’ni bitirdi. Doktorasını İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü’nde tamamladı. Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nde yardımcı doçent olarak göreve başladı. 1995’te profesör oldu. YTÜ Çevre Mühendisliği Bölümünde Çevre Anabilim Dalı Başkanlığı ve Çevre Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcılığı görevlerini yürüttü.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Geliştirme Daire Başkanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gayri Sıhhi Müesseseler Kurulu Başkanlığı yaptı.
Çevre ve Orman Bakanlığı’nda Çevreden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı oldu ve AB izleme çalışmalarında odak noktası olarak projelerinin kıdemli yürütücülüğünü üstlendi.
Prof. Dr. Mustafa Öztürk’ün Çevre konusunda uluslararası ve ulusal dergilerde yayınlanmış 50’nin üzerinde makalesi, bildirisi ve 5 adet kitabı bulunmaktadır.
Öztürk, 23. Dönem’de Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Üyesi oldu. Prof. Dr. Mustafa Öztürk, 28 Ocak 2014 Salı günü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren atama kararı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı oldu. Çok iyi düzeyde İngilizce bilen Öztürk, evli ve 2 çocuk babasıdır.