• Didim’deki arıtma felaketi ulusal medyada

    Aydın Şafak Gazetesi’nin gündeme taşıdığı Didim sahillerinde yaşanan ve arıtmaların düzenli çalışmayışından kaynaklanan çevre kirliliği, ulusal medyada da gündem oldu.

    18:09:15 | 2024-10-10

     

    Sol görüşlü Diken Gazetesi tarafından gündeme taşınan haberde, Çevre-Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, konuyla ilgili soruşturma başlatıldığı belirtildi. Haberde ayrıca Çevre, Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerinin, Aydın Büyükşehir Belediyesine ait Didim Atık Su Arıtma Tesisinden denize kirli su deşarjı yapıldığı ihbarı üzerine bölgeden su örnekleri aldığına da yer verildi.

    https://www.diken.com.tr/didimde-denize-kirli-su-desarji-bakanlik-chpli-belediyeye-karsi-harekete-gecti/

    Diken Gazetesi ardından A Haber televizyonu da Didim Arıtma Tesisleri civarından canlı yayın gerçekleştirdi. Kirliliği görüntülü şekilde gündeme getiren AK Parti MKYK Üyesi, Genel Başkan Vekili Yardımcısı Dr. Umut Tuncer ile olay yerinde röportaj yapan TV ekibi, kirliliği canlı şekilde ekranlardan paylaştı.

    Aydın BŞB’nin gerçekleri konuşmak yerine Aydın Şafak Gazetesi’nde yayınlanan haberlerin kamuoyu algısını kırmak için “bu haberlere itibar etmeyiniz” şeklinde yaptığı propogandasının ne kadar itibarsız olduğu, böylece gözler önüne serildi.

    Dr. Umut Tuncer canlı yayında Aydın BŞB'nin gerekli yatırımları yapmadığını belirterek çevre ve halk sağlığı açısından yaşanan tehditleri bir kez daha gündeme getirdi. Tuncer, ASKİ tarafından 2023 yılı için personel ve diğer giderler dahil sadece 80 milyon ödenek ayırdığını kaydetti. 2 milyar lira bütçesi olan ASKİ’nin Türkiye'nin göz bebeği Turizm kentlerinden Didim'e yeterli özeni göstermediğini belirten Dr. Umut Tuncer, yatırım yapılmaddığı gibi özel bir master plan hazırlanıp kamuoyuyla paylaşılmadığını da dile getirdi. Tuncer ayrıca Turizmin gözde beldelerinden Akbük’te de kanalisyon bulunmadığını ve büyük oteller dahil foseptiklerin vidanjörlerle çekilip doğaya salındığını sözlerine ekledi.

    AYDIN BŞB’NİN BİR USULSÜZLÜĞÜ DAHA ORTAYA ÇIKTI.

    ASKİ’NİN PARASI NASIL USULSÜZ ŞEKİLDE KULLANILIYOR?

    Öte yandan ASKİ’nin arıtmalar ile yatırımları yıllardır neden yapmadığı, neden yeterli revizyon ve genişlerme çalışmalarının gerçekleşmediği sorusu, Aydın Şafak Gazetesi tarafından yapılan araştırmayla ortaya çıktı.

    Edinilen bilgiye göre ASKİ kendi bütçesi hariç, Aydın BŞB’nin diğer kalemlerinden yüzde on daha destek almak zorunda. Fakat yasalara aykırı şekilde gerçekleşen kaynak aktarımları, ASKİ’den BŞB’ye akıyor. Bu nedenle her ne kadar gizlenilmeye çalışılırsa çalışılsın, başta arıtmalar olmak üzere yeterli yatırım yapılamıyor. Çünkü ASKİ’den BŞB’ye aktarılan kaynaklar, başta asflat ihalelerinde kullanılıyor.

    Bilindiği gibi yazar Ahmet Gözen, Aydın BŞB’nin asfaltı Ankara BŞB Başkanı Mansur Yavaş'ın yaptığı ihalelerin yaklaşık 12 katına yaptığını, yayınladığı yazılarında defalarca paylaşmıştı.

    Öncek dönem Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay ise, Aydın BŞB ile aynı asfalt işini aynı firmaya yaptırdıklarını, Aydın BŞB’nin kendilerinin dört katına ihale yaptırdığını açıklamıştı. Atay, Özlem Çerçioğlu’na kendisini mahkemeye vermesi veya savcıların kendisinin ifadesine başvurmalarını istemiş, fakat bu çağrılarına Çerçioğlu ve Savcılık’dan bir karşılık gelmemişti.

    İşte ASKİ’nin parasının bu tür yosuzluk-usulsüzlük iddialarıyla sürekli gündemde olan kalemlere aktarıldığı ve bu nedenle yeterli yatırımlar gerçekleşmediği için Aydın'da halk sağlığı ve çevre sağlığının sürekli tehdit altında olduğu kaydediliyor.

    https://fb.watch/v7OGWMMgIc/