• GÜRİŞ Holding ne yapmak istiyor?

    Hem Aydın'ı on milyonlarca dolar zarara uğrattılar, hem de paramı geri verin diyorlar.

    15:35:56 | 2024-09-19

    Aydın'da jeotermal alanında yatırımlar yapan GÜRİŞ Holding, artık kente zarar verir hale geldi. Kente on milyonlarca dolar zarar açan firma, kendisine yakın medya mensupları üzerinden gerçekleri çarpıtarak Aydınlılardan on milyon dolar talep ediyor.

    NE OLMUŞTU

    Bilindiği gibi Aydın Valiliği geçmiş dönemlerde kente gelir getirmesi açısından MTA tarafından açılan ihalelere katılıp, yüzde 99 hissesi Valiliğe ait AYTER firması üzerinden, bazı yerlerde jeotermal sahaların işletme hakkını almıştı. Daha sonra bu sahaları yapılan herkese açık ihaleler ve yüksek bedellerle kullanım hakkını firmalara kiralamıştı.

    Buradan elde edilen gelirler yine AYTER üzerinden okullar başta pek çok kamu yatırımına çevrilmiş, bunun yanında Adnan Menderes Müzesi, YİKOP çalışanları dahil çok sayıda personelin maaşları ödenmişti. Hatta pek çok devlet kurumuna kendi envanterindeki araçları sembolik ücretlerle kiralamak suretiyle, devletin dışarıdan araç kiralayıp zarara girmesini önlemişti.

    Tüm bunlar yanında güneş enerjisi santrali gibi yatırımlarla Aydınlılara sürekli ve düzenli gelir temin edilmiş, bu da kamu yatırımlarına destek çıkılarak Aydın'ın yararına kullanılmıştı.

    Efeler Girne Mahallesi'nde yeni bir okul yapımı ve Rahmetli Vali Recep Yazıcıoğlu'nun hayali olan Efeler Ilıcabaşı mevkiinde kurulacak olan termal otel ve ticaret alanı için ihalelere çıkılmıştı. Süreç içerisinde GÜRİŞ Holding ise 2018 yılında Çiftlik Jeotermal sahası ihalesine girmiş ve kazanmıştı.

    Sözleşme şartları gereği GÜRİŞ sadece enerji elde etmek amaçlı değil kentin ısıtılması, soğutulması, sağlık ve seracılık alanında yatırım yapmayı vaat etmişti. Yine sözleşme şartnamesi uyarınca 10 milyon dolar peşin ödendi.

    Fakat GÜRİŞ elektirik üretiminden elde edilen ve devlet tarafından alınan enerji fiyatları 11 buçuk centten 8 buçuk sente düşünce, gerçek amacını ortaya koydu.

    Asıl niyetinin sözleşmede yer alan tüm yatırımlar değil enerji üzerinden işin kaymağını yeme olduğu çabuk anlaşıldı. Yapılan iki kez süre uzatımına rağmen, çivi bile çakılmadı.

    Yine sözleşme şartnamesine göre elde edilen gelirden Aydın Valiliğine yani Aydınlılara yıllık 3 ila 5 milyon dolar arası bir gelir temin edilecekti.

    GÜRİŞ Holding bunun yerine, “Ben bu işi yapamayacağım paramı geri verin” talebinde bulundu. Bunun için çeşitli mazeretler öne sürüldü. Örneğin ÇED raporu verilmez dediği alanda ÇED raporu uygun ve olumluydu.

    Aydın Valiliği ise AYTER üzerindeki sözleşme gereği alınan 10 milyon dolar ile çeşitli gelir getirici gayrimenkuller ile kamu yatırımları gerçekleştirdi. 10 milyon dolar ise Cumhurbaşkanlığı tarafından 2018 yılında yayınlanan, “Tüm kamu kurumları ellerindeki döviz cinsinden hesapları TL’ye çevirecek” genelgesi gereği, para bankada Türk Lirasına dönüştürüldü. Bununla yapılan onca yatırım sonrası AYTER Şirketi yani Aydınlıların hizmetindeki kamu şirketi hem yüzlerce milyonluk gelir getirici menkul ve gayrimenkul sahibi oldu hem de Aydın’a yararlı hizmetler yaptı. Geçmişte boş olan kasası ise kamu yararına kullanılmak üzere yüz milyonlarca lira gelirle dolduruldu.

    GÜRİŞ SÖZLEŞMEDEKİ YÜKÜMLÜLÜĞÜ NEDEN YERİNE GETİRMEDİ?

    2018 yılından bu yana tek çivi çakmayan ve sözleşmedeki yükümlülüğünü yerine getirmeyen GÜRİŞ, gelişmeler karşısında medyadaki uzantılarıyla, “On milyon dolar nerede? Gökhan Ökten niye AYTER Avukatı? Bu paraların fazileri nerede?” yaygarası koparttı. Böylelikle projeyi hayata geçirmediği için Aydınlıları on milyonlarca dolar zarara sokan GÜRİŞ, üzerine daha ilave tazminat vermesi gerektiği halde, kopartılan yaygarayla parasını faiziyle geri almaya çalıştı.

    Eleştiri konusu yapılan AK parti Aydın İl Başkanı Gökhan Ökten ise 15 yıldır baro tarifesi üzerinden AYTER’in avukatlığını yaparken, milyonlarca dolar alacak denildi. GÜRİŞ davasında AYTER avukatı olan Gökhan Ökten, dava valilik tarafından kazanıldığı takdirde, barolar ve devletin belirlediği oranda ücret kazanma hakkına sahip.

    GÜRİŞ bu gerçeklik ortadayken kendi avukatlarının davayı kendileri kazanırsa kaç milyon dolar kazanacaklarını ise gizledi.

    Aydınlıları GÜRİŞ firması ile uzantıları hakkında uyarıyor, kenti on milyonlarca dolar zarara sokup zeytinyağı gibi üste çıkmaya ve üzerine para almaya çalışan bu firma ve kişilere itibar edilmemesi hususunu kamuoyuyla paylaşıyoruz.