Söke TARİŞ Pamuk Kooperatif Başkanı İsmail Özer, yaşanan sorunun kooperatifinin enerji dönüşümü süreci ve kurumsal hedeflerine yönelik olumsuz etkilerine dikkat çekti.
Türkiye’nin 2017’de ortaya koyduğu “milli enerji” politikası kapsamında harekete geçen Söke TARİŞ Pamuk Kooperatifi’nin Yenicami Mahallesi’ndeki merkez tesislerinde bir süredir kurulmasını planladığı 600 kW gücündeki güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisi projesi, TEİAŞ’ın trafo merkezindeki kapasite yetersizliğine takıldı.
Geçtiğimiz 28 Kasım günü yapılan genel kurulda da söz konusu soruna dikkat çeken Söke TARİŞ Başkanı İsmail Özer, yaptığı açıklamada, “TEİAŞ tarafından sağlanan trafo yetersiz geldiği için GES projesine başlayamadık. Projeyi hayata geçirmek için gerekli trafo altyapısının tamamlanmasını bekliyoruz. Bu konuda sürekli takipteyiz, ek tesis yapıldığında derhal projeyi devreye sokacağız” ifadelerini kullanırken, GES projesinin uzun süreden bu yana beklemeye alınması, kooperatifin yenilenebilir enerji hamlesini sekteye uğrattı.
TEİAŞ’IN ALTYAPI EKSİKLİKLERİ PROJENİN ÖNÜNÜ TIKADI
Söke TARİŞ Pamuk Kooperatifi’nin GES projesinin hayata geçmesi, hem yerel ekonomiye, hem üretici ortaklara, hem de çevresel hedeflere önemli katkılar sağlayacak bir adım olarak büyük önem taşırken, TEİAŞ’ın altyapı eksiklikleri, kooperatifin kendi enerjisini kendi üretme hedefini de askıya almasına neden oldu. TEİAŞ'ın Söke ve bölgedeki altyapı planlaması konusundaki eksikliklerini gözler önüne seren söz konusu gelişme, kurumun yenilenebilir enerji projelerine yeterince hazırlık yapmayışı nedeniyle bazı eleştirileri de beraberinde getirdi.
TEİAŞ’TAN ÇÖZÜM BEKLENİYOR
TEİAŞ'ın Söke'de enerji altyapısının iyileştirilmesine yönelik daha hızlı ve kapsamlı adımlar atması beklenirken, kurumun enerji politikaları ve yatırım stratejilerini gözden geçirerek, özellikle yenilenebilir enerji projelerinin önündeki engelleri bir an önce kaldırması gerektiğinin önemi de bir kez daha ortaya çıktı.
Kooperatifin hem enerji maliyetlerinde ciddi tasarruf sağlaması, hem de pamuk üreticilerine finansal anlamda destek olması beklenen projenin uzun süreden bu yana trafo yetersizliği nedeniyle tozlu raflarda bekletiliyor olmasına anlam verilemezken, TEİAŞ’ın ilerleyen süreçte çözüm noktasında hangi adımları atacağı büyük merak uyandırmaya başladı.