• Söke Tariş’ten dev yatırım hamlesi…

    Yenilenen Sarıkemer Tariş işletmeleri en modern Sawgın makineleri ile donatılıyor. Söke Tariş Merkez Tesisleri Ağustos ayında kendi enerjisini üretmeye başlayacak.

    15:40:39 | 2024-06-09

    Türkiye'nin en büyük kooperatiflerinden birisi olan Söke Tariş 131 Nolu Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi sezona ilklerle girecek. 2 önemli yatırım ile hem üretici kazanacak, hem Tariş kazanacak. Her iki yatırım da 2024 pamuk üretim sezonuna yetişecek.

    TÜRKİYE’DE BİR İLK

    Sezona önemli yeniliklerle gireceklerini belirten Söke Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı İsmail Özer konuyla ilgili şunları söyledi:

    “Öncelikle Amerika'dan son sistem ve pamuk kalitesini en iyi şekilde koruyan bir Sawgın tesisini kuruyoruz. Saatte 30 prese basan bir Amerikan malı Çorakya (Cherofee Mağnum 270) marka Sawgın tesisi satın aldık. Bu tesisin kurulumuna şu an itibarıyla başlandı. Sarıkemer tesislerinde yeni Sawgın makinelerinin yerleştirileceği alanın hazırlığına başlandı. Allah nasip ederse sezona yetiştirmeyi yani hasat başlamadan önce faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. İnşallah öyle de olacak."

    Başkan İsmail Özer, Amerika'dan satın aldıkları Sawgın tesisinin bir benzerinin Türkiye'de olmadığını dikkat çekerken, “Bu Sawgın Tesisi Türkiye'de bir ilk olacak. Pamuk kalitesini en iyi koruyan bir tesiz olacak ve Söke pamuğunun markalaşması yolunda önemli bir adım atmış olacağız. Bu hem üreticiye kazandıracak, hem Söke'ye kazandıracak. Pamuğun kalitesi çok yüksek olduğu için bundan İplik ve Tekstil sektörü de kazançlı çıkacak. Yani herkes kazanacak. Böyle bir yatırım yapıyoruz. Yeni sistem Sarıkemer Sawgın tesisi hasat başına yetiştirmek için tüm imkanlarımızı seferber ettik” diye konuştu.

    KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETEN İLK KOOPERATİF OLACAK

    Sezona ikinci bir yatırımı da yetiştireceklerini söyleyen Tariş Söke 131 No'lu Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı İsmail Özer “İçinde bulunduğumuz tesislere güneş enerjisi (GES) sistemi kuruyoruz. Yaklaşık 2 ay önce müracaatı yaptık. Müracaatımız olumlu sonuçlandı. Güneş enerjisi projemiz imzalandı. Bir ay içinde merkez tesislerimizde 1 megavatlık güneş enerjisini üretmeye başlamış olacağız. Eğer büyük bir aksilik olmazsa Söke Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Kooperatifi olarak Ağustos ayından itibaren kendi enerjimizi kendimiz üretmeye başlayacağız” sözleriyle ikinci müjdeyi verdi.

    SARIKEMER VE GÜLLÜBAHÇE'YE GÜNEŞ ENERJİSİ

    TARİŞ Başkanı İsmail Özer Söke Merkez tesislerdeki güneş enerji yatırımını tamamladıktan sonra akabinde Güllübahçe ve Sarıkemer tesislerini de güneş enerjisi ile buluşturacaklarını belirterek “Tamamıyla kendi enerjimizi üretir hale geleceğiz. Enerji masrafını sıfıra indirmeyi planlıyoruz. Bu sene merkeze yaptığımız yatırımlarla tüm işletmelerde kullandığımız enerjinin yarısını kendimiz karşılamış olacağız. Sarıkemer ve Güllübahçe tesislerini de güneş enerjisi ile buluşturduğumuzda artıya geçeceğiz. Yani enerjiden para da kazanmaya başlayacağız. Merkez tesislerimizdeki çalışma biter bitmez Sarıkemer ve Güllübahçe tesislerini de Güneş enerjisi ile çalışmaya başlayacak” dedi.

    ÜRETİCİ KAZANACAK, SÖKE KAZANACAK 

    İsmail Özer, yapılan her iki iki yatırımın çok önemli olduğuna vurgu yaparken, “Bunlar bizim bireysel katkılarımızla gerçekleştirdiğimiz yatırımlar. Söke Tariş'in kendi gücüyle yapılan projeler. Bu yenilikleri de ortaklarımıza, üreticilerimize duyurmak istedik. Söke Tariş'in İşletme kapasitesini ciddi anlamda arttırıyoruz. Üreticiyi mağdur etmemek, onların hakkını savunmak, onların girdi maliyetlerini düşürmek, pamuğunu en iyi şekilde değerlendirmek için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz, göstermeye devam edeceğiz” dedi. 

    ÇAĞA AYAK UYDURACAĞIZ

    Günümüzde teknolojinin her geçen gün inanılmaz hızla geliştiğine dikkat çeken İsmail Özer “Devreye alacağımız son sistem, Türkiye'deki bir eşi benzeri olmayan Sawgın makinesi ve güneş enerjisi ile teknolojiye ayak uyduracağız. Çiftçinin üreticinin menfaatleri doğrultusunda desteklerimizi sürdüreceğiz. Yeni sistem Sawgın makinesi ile Tariş markalı Pamuklar aranır hale gelecek. Bu da üreticiyi kazandıracak” diye konuştu.