Aydın depremi sonrası korkutan açıklama: Gerilim artıyor, 7 büyüklüğünde deprem olabilir
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) paylaştığı bilgiye göre, Aydın'ın Germencik ilçesinde dün saat 19.51'de 4 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Depremin derinliği 8,99 kilometre olarak belirlendi.
7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM TEHLİKESİ
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, sosyal medya üzerinden bir açıklama yaptı. Aydın bölgesindeki fay hatlarının 6-7 büyüklüğünde depremler üretebileceğini vurgulayan Bektaş, 2020 yılında gerçekleşen 6.9 büyüklüğündeki Sisam depreminin ardından bölgedeki gerilimin arttığını belirtti.
Bektaş, özellikle Büyük Menderes Grabenini sınırlayan faylarda gerilim birikiminin, büyük bir depreme yol açma potansiyeli taşıdığını söyledi.
Prof. Dr. Bektaş açıklamalarında, "2020 yılında yaşanan 6.9 büyüklüğündeki Sisam depreminin batıdan doğuya doğru yaptığı stres transferi, Aydın bölgesindeki fay hatlarını etkileyerek gerilim artışına neden oldu. Bu durum, 6-7 büyüklüğünde bir depremin oluşma olasılığını artırıyor" dedi.
“ZEMİN RİSKLİ”
Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki ise Aydın’ın deprem riski taşıyan bir bölge olduğunu ancak kısa vadede büyük bir deprem beklentisinin olmadığını açıkladı.
Moriwaki, özellikle Aydın’ın düz ve yumuşak zemin yapısının, olası bir depremde zemin koşullarını daha tehlikeli hale getirdiğini belirterek, bölge sakinlerine tedbiri elden bırakmamaları çağrısında bulundu.
Afet bilincinin artırılması gerektiğine de dikkat çeken Moriwaki, "Bölge halkı, olası bir deprem için hazırlıklı olmalı" ifadelerini kullandı.
DEV ÇATLAKLAR OLUŞTU
Germencik ilçesinde 4 büyüklüğündeki deprem sonrası tarlalarda oluşan dev çatlaklar endişe ve korku yarattı. Germencik Çevre ve Doğa Derneği Sözcüsü Uzman Doktor Metin Aydın, yaptığı uyarılarla feryat etti, dikkat çeken uyarılarda bulundu.
"BASTIĞIMIZ YAŞADIĞIMIZ TOPRAKLAR ÇÖKÜYOR"
Dr. Metin Aydın konu ile ilgili yaptığı açıklamada jeotermal tehlikeye dikkat çekerek şunları kaydetti:
“Germencik’te deprem oluyor, başlangıç noktası jeotermal santral. Germencik’te toprak yarılıyor-göçüyor, başlangıç noktası jeotermal santral. Germencik’te gökten asit yağıyor, başlangıç noktası jeotermal santral.”
“Sözün özü; Aydın’da gök kubbe-topraklar yarılıyor göçüyor, başımıza asit-taş yağıyor, bastığımız- yaşadığımız topraklar göçüyor, Aydın büyük felakete adım adım- göz göre göre yaklaşıyor.”
“Ama Aydın ili topyekün sus pus olmuş, sanki hipnoz olmuş olan biteni öylesine izliyor. Jeotermalin çevreye, sağlığa, sürdürülebilir yaşama zararlı olduğunu anlamanız için Aydın’da daha nelerin olması gerekir.”
“Tüm Avrupa kıtasında jeotermal kaynaklara bağlı üretilen elektriğin yüzde 24’ü tek başına Aydın İlinde üretilmektedir. Bugün tüm dünyada yüzölçümü başına en fazla sayıda jeotermal santralin olduğu yerleşim yeri Aydın İlidir.”
“Aydın’da jeotermal santrallerin sayısal olarak çok fazla olması, santrallerin hem kurulum hem de faaliyetleri sırasında denetlenmemeleri, bu santrallerin dünyadaki jeotermal santrallerden 21 kat daha fazla yoğuşmayan gaz salınımında bulunmaları, jeotermal santralleri Aydın’da hava kirliliği yapan en önemli sebepler arasında ön plana çıkarmaktadır.”
“Aydın’da hava kirliliği yapan unsurlar Aydın’ın bu gününü ve geleceğini kirleterek zehirlemekte, gök kubbe altında en güzel yeryüzü olan Aydın’ı yaşanmaz hale getirmekte, Aydın’ı Türkiye’de en fazla hastalık-kanser ve ölüm artış hızının olduğu yerleşim yeri yapmaktadır.”