• Vergi Usul Kanunu değişti..

    Vergi Usul Kanunundaki değişiklik yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeyle 850 bin esnafa gelir vergisi muafiyeti getirilirken, sosyal medya içerik üreticileri 640 bin lira ve üzeri gelir kazanıyorsa yüzde 15 stopaj ödeyecek.

    11:24:09 | 2021-10-26

    Vergi Usul Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete’de yayınlandı.  Değişikliğe göre basit usulde vergilendirilen mükelleflerin kazançları, Gelir Vergisi'nden istisna tutulacak. Bu istisnayla birlikte 850 bin civarında esnafı kapsayan bu düzenleme, kazancın istisna edilmesiyle yıllık beyanname vermemelerini sağlayacak.

    SOSYAL MEDYAYA STOPAJ KESİNTİSİ

    Yasayla, sosyal medya içerik üreticileri ile mobil cihaz uygulaması geliştirenler için de vergi düzenlemesi yapıldı. “Sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinde kazanç istisnası” başlığıyla yapılan düzenlemede, sosyal medya paylaşım ve içerik üretimiyle gelir sağlayan kişilerin 640 bin liraya kadar olan gelirlerinde yüzde 15 stopaj alınacak. Bankalar tarafından yapılacak stopaj kesintileri için yıllık beyanname verilmesi gerekmeyecek. Toplam geliri 640 bin lirayı geçen içerik üreticileri ise gelir vergisi kapsamında alınacak.

    ONLINE VERGİ DAİRESİ

    Vergi Daireleri, fiziki ortamdan çıkarılacak. Elektronik ortamda kurulması beklenen vergi daireleri, diğer vergi dairelerinin şubesi olarak belirlenecek. Bu sayede vergi mükelleflerinin hızlı ve etkin hizmet verilebilmesinin sağlanması, vergi dairesince yapılan işlemlerin elektronik ortamda kurulan vergi daireleri tarafından da yerine getirilmesini temin edecek düzenlemeler için yetki ise Hazine ve Maliye Bakanlığı’na verildi.

    Yurt dışında ikamet eden veya bulunan Türk vatandaşlarına yapılacak tebligatlar, Gelir İdaresi Başkanlığı’na gönderilmeksizin, Vergi Dairesi başkanlıkları veya defterdarlıklar tarafından doğrudan yurtdışındaki temsilciliklere gönderilecek.

    TARIMA DESTEK VERGİDEN MUAF TUTULACAK

    Kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan destekleme ödemeleri, Gelir Vergisi'nden muaf tutularak, bu ödemelerden herhangi bir vergi kesintisi yapılmayacak. Gelir vergisi ise Mart ve Temmuz olmak üzere iki aya bölünmüş, eşit taksitlerle ödenecek.

    1 Ocak 2022'de yürürlüğe girmesi öngörülen Konaklama Vergisi ise 1 Ocak 2023'te düzenlenecek.