• ZZTK, TANITIMA DEVAM EDİYOR

    Türk zeytin ve zeytinyağının ağırlıklı olarak yurtdışında tanıtımı için çalışmalarını yürüten, Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi yeni sezonun başlamasıyla birlikte iç piyasa tanıtımlarına ağırlık verdi.

    12:31:22 | 2014-11-08

     

    Her hafta sonu farklı bir zeytinci yörede düzenlenen hasat şenlikleriyle yeni sezona hazırlanan Zeytincilik sektörü, var yılı olarak tanımlanan 2014/15 sezonunda 190 bin ton zeytinyağı ve 438 bin ton sofralık zeytin rekoltesini katma değere dönüştürmek için tanıtım çalışmalarını kesintisiz sürdürüyor.

     

    İç piyasadaki tanıtım çalışmalarına ilk olarak, 17-19 Ekim 2014 tarihlerinde Aydın’da düzenlenen ve bir karnaval havasında gerçekleşen Zeytin Hasat Şenliği ile başlayan ZZTK, Aydın’da açtığı info stantta zeytin ve zeytinyağı tadımı yaptırdı. Söz konusu etkinlikte ayrıca çocuklara yönelik tanıtım etkinlikleri ve yarışmalar düzenlenmiş, ZZTK’nın hazırlattığı zeytinyağının faydalarını anlatan broşürler ile farklı promosyon malzemeleri dağıtılmıştı.

     

    24-26 Ekim 2014 tarihleri arasında Türkiye’nin sofralık zeytin başkenti Akhisar’da düzenlenen 6. Akhisar Zeytin Hasat Şenliği’nde tanıtım faaliyetlerini sürdüren ZZTK, Akhisar’da 100 gramlık ambalajlarda hazırlanan sofralık zeytinleri ve 50ml ambalajlarda zeytinyağı tüketicilere dağıttı.

     

    Bu yıl 31 Ekim – 02 Kasım 2014 tarihleri arasında, 10. Kez düzenlenen ve uluslararası kimlik kazanan Ayvalık Zeytin Hasat Günleri’nde de stant açarak zeytin ve zeytinyağı tadımı yaptıran ZZTK, aynı zamanda katalog dağıtımı gerçekleştirdi.  

     

    Zeytin ve zeytinyağı sezonunun başlamasıyla birlikte ZZTK’nın gerçekleştirdiği son tanıtım etkinliği, Gaziantep’te bu yıl 2. Kez düzenlenen TÜMSİAD Sanayi&Ticaret Fuarı ve Ortadoğu İş Zirvesi’nde TÜMSİAD’ın standında dağıtılmak üzere sofralık zeytin ve zeytinyağı tedarik etmesi oldu.

     

     

    Tanıtım Aralık ayında Anadolu’ya yayılacak

     

    Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesinin iç tüketimi arttırmak için önemli bir misyon üstlendiğini ve başarılı olduğunu belirten Tanıtım Komitesi Başkanı M. Kadri Gündeş, “2007’de Tanıtım Komitemizin kurulduğu yıllarda Türkiye’de kişi başı zeytinyağı tüketimi 900 gr. seviyesindeyken, 7 yılın sonunda kişi başı tüketimimiz 2 kg. seviyelerine ulaştı. 2023 yılında kişi başı zeytinyağı tüketim hedefimiz 5 kg. 2023 yılında 750 bin ton zeytinyağı rekoltesi ile dünya ikinciliğini hedefliyoruz. Bu rekoltenin gerçekleşmesi için Zeytincilik Araştırma İstasyonu’nun verilerine göre ülkemizde bulunan 80 milyon delice zeytin ağaçlarının ıslahı ile ilgili olarak devlet desteklerinin verilmesi halinde kısa süre içerisinde İspanya’nın sahip olduğu ağaç varlığına ulaşacağımızı düşünüyoruz.  Önümüzdeki yıllarda ciddi oranda artması beklenen rekoltenin katma değere dönüşmesi için güçlü bir iç tüketime ihtiyaç var. O nedenle ihracat için çalışma yürütürken, iç tüketimi arttırmak için de tanıtım çalışmalarımızı arttırarak sürdüreceğiz” diye konuştu.

     

    Uluslararası Zeytin Konseyi’nden aldıkları hibe desteğiyle Aralık ayı içerisinde Kayseri, Diyarbakır, Trabzon ve Erzurum’da “Zeytinyağı: Sağlıklı ve Lezzetli-4” isimli tanıtım etkinliği yapacaklarını anlatan Gündeş şöyle devam etti: “Türkiye’de zeytinyağı tüketiminin düşük düzeyde olduğu yörelerde tanıtım çalışmalarına ağırlık vereceğiz. Bu sayede kişi başı 5 kg. tüketim hedefine ulaşabiliriz.”

     

    Dış piyasada gerçekleştirilen tanıtım etkinlikleri

     

    İç piyasa tanıtım çalışmalarını sürdürürken ihracatı arttırmak için dış piyasa tanıtımlarını da kesintisiz sürdürdüklerini kaydeden Gündeş, Romanya’da içerisinde bulunduğumuz günlerde başlayan ve bir hafta boyunca sürecek olan Romanya Ticaret Odası’nın organizasyonu ile gerçekleştirilmekte olan Türk zeytin ve zeytinyağı tanıtım etkinliklerine Komite olarak sofralık zeytin/zeytinyağı, görseller, promosyon malzemeleri gönderildiğini kaydeden Gündeş şöyle devam etti: “Bu etkinlikler ile ülkemizde üretilen zeytin ve zeytinyağının kalite olarak rakip ülkeler ile eşdeğer olduğunu vurgulayacağız.”

     

    Gündeş, ayrıca 12-14 Kasım 2014 tarihlerinde Çin’de FHC 2014 Fuarı’na, 16-18 Kasım 2014 tarihleri arasında ise ABD’de gerçekleştirilecek olan PLMA Chicago 2014 Fuarı’nda Türk zeytin ve zeytinyağının tanıtımı için info stand ile katılım gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi.