• Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı’na sorular…

    3 milyon lira civarı kamu zararı oluşan ve İçişleri Bakanlığı’nca soruşturma izni verilen, Danıştay tarafından da onanan Aydın’ı silme süpürme işi tozlu raflarda bekletiliyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Beşiktaş ve Esenyurt Belediyeleri'ne yönelik “suç örgütü üyeliği”, “ihaleye fesat karıştırma” ve “mal bildirimiyle ilgili yasanın ihlali” suçlamalarıyla geniş çaplı bir soruşturma başlatırken, operasyonun göbeğinde ismi geçen Bilginay Şirketi ile Aydın BŞB arasındaki ihale trafiği apaçık ortadayken Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı Danıştay’ın “yargılansınlar” dediği dosya üzerine Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik neden soruşturma başlatamıyor?

    10:47:27 | 2025-01-15

    Bir zamanlar Aydın’ın caddelerini yukarıda gördüğünüz cicili bicili temizlik aracıyla silip süpürüyorlardı. Bir çoğunuz bu temizlik çalışmasını hatırlamıştır. 2015 yılında başlayan silme süpürme temizlik işi 2021 yılına kadar sürdü.

    6 yılda oluşturulan kamu zararı 3 milyon lira civarı.

    Sonra ne oldu?

    Aydın’ı silip süpüren araçlar bir anda ortadan kayboldu?

    Neden peki?

    Çünkü, Aydın’ı silip süpürürken yapılan yolsuzluğu İçişleri Bakanlığı Müfettişleri tespit etti.

    İçişleri Bakanlığı mülkiye müfettişleri tarafından hazırlanan ön inceleme raporun göre;

    Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından 2015'te yapılan cadde, bulvar ve orta refüjlerin 12 aylık boyunca süpürülmesi işine ilişkin ihalede 144 bin 103 lira kamu zararına yol açıldığı tespit edildi. İhalede sorumluluğu bulunan Başkan Özlem Çerçioğlu ile 12 belediye personeli hakkında soruşturma izin verilmesi gerektiği belirtildi.

    Ayrıca 2017'de yapılan Aydın'da ana arterlerin temizliği işi ihalesinde de yüzde 237 daha pahalıya yapıldığına ve kamu zararına yol açıldığına dikkat çekildi. Raporda bu ihale ile ilgili Çerçioğlu ve 11 personele soruşturma izni verilmesi gerektiği ifade edildi.

    Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından 2019'da yapılan kentsel temizlik işi için araç kiralama hizmet alım ihalesinde 1 milyon 945 bin 757 lira kamu zararına neden olunduğu rapora kaydedildi. Bu ihale ile ilgili Özlem Çerçioğlu ve toplam 10 kişi hakkında soruşturma izni verilmesi gerektiği vurgulandı.

    Sonuç ne oldu?

    CHP’li Özlem Çerçioğlu'nun yolsuzluk yaptığı iddiası üzerine Aydın Büyükşehir Belediyesi hakkında İçişleri Bakanlığı soruşturma izni verdi. Soruşturmada çok sayıda ihale ve şirket yer aldı. Yolsuzluk iddialarının madde madde sıralandığı rapora göre ihaleler, “direksiyonu, sağda olacak, kliması olmayacak” gibi şartlarla adrese teslim yapıldı.

    YÜKSEK TEKLİF VEREN İHALEYİ KAZANDI

    CHP'li Aydın Büyükşehir Belediyesi, 2015'te bir yıl boyunca sokakların süpürülmesi işi ihalesi daha yüksek teklifi vermesine rağmen Barka Atık Yönetimi firmasına aylık 922 bin lira bedelle 11 milyon 68 bin liraya verildi.

    İHALENİN ADRESE TESLİM YAPILDIĞI VURGULANDI

    Aydın Büyükşehir Belediye sınırları içinde 18 Ocak 2017 tarihinde yapılan 30 ay süreyle ana arterlerin temizlenmesi işi ihalesinde aylık bedelin 922 bin 340 lirayken, 2 milyon 183 bin liraya yükseltilerek yıllık olarak yüzde 237 artış yapıldığı ve kamu zararına yol açıldığı belirlendi.

    Barka firmasının alt taşeronu Bilginay Temizlik şirketi, Aydın Büyükşehir Belediyesi'nden 30 ay boyunca aylık 2 milyon 183 bin lira olmak üzere toplam 65 milyon 501 bin 220 lira para aldı. 2019'da ise Barka ile Bilginay firmaları 33 firmanın döküman aldığı ihaleyi 63 milyon 992 bin liraya ortak girerek almayı başardı. Teknik şartnamede “özel araç” tanımı yapılarak ihalenin adrese teslim yapıldığı vurgulandı. Bu ihalede denetim görevini yerine getirmediği için Özlem Çerçioğlu hakkında soruşturma izni verildi.

    3 FİRMA ARASINDA ORGANİK BAĞ

    Aydın'da 12 ay süreyle cadde, bulvar, sokak ve orta refüjlerin yıkanması ihalesinde de mevzuata aykırı işlem yapıldığı, 144 bin 103 lira kamu zararına yol açıldığı belirlendi. Ayrıca diğer temizlik ihalesini kazanan Bilginay-Barka ve Akdeniz firmalarına belirli dönemlerde Mehmet Güzmen'in yönetim kurulu başkanlığı yaptığı, bu nedenle 3 firma arasında organik bağ olduğu ve bu durumun ihalelerin iptalini gerektirdiği halde iptal edilmediği ifade edildi. İhalelerden haberdar olmasına rağmen denetim görevini yerine getirmeyen Başkan Özlem Çerçioğlu hakkında soruşturma izni verildi.

    DİKKAT ÇEKEN ARAÇ ŞARTLARI

    Aydın'da 2019'da 36 ay süreyle kentsel temizlik işi için araç kiralama ihalesi yapıldı. Başlangıçta yaklaşık maliyet 71 milyon 608 bin 493 lira olarak hesaplandı. Daha sonra düzenlenen güncelleme tutanağı ile yaklaşık maliyet 64 milyon 962 bin 242 lira olarak yeniden belirlendi.

    Bu nedenle yeni bir ihale onayı alınması gerekirken onay alınmadığı belirtildi. Ayrıca 33 ihale dökümanı satın alınmasına karşın, 2 isteklinin ihaleye katıldığı, ihaleye katılımın kısıtlandığı ifade edildi. Teknik şartnamede yol süpürgesinin “klimasız ve sağdan direksiyonlu olma şartının” isteklilerin katılımın engelleyerek fırsat eşitliğini ortadan kaldırdığı için ihalenin iptal edilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

    1.9 MİLYON KAMU ZARARINA YOL AÇILDI

    Temizlik aracı kiralama ihalesinde yaklaşık maliyetin yanlış hesaplanması nedeniyle 1 milyon 945 bin 757 lira kamu zararına yol açıldı. Bu ihale nedeniyle de Aydın Büyükşehir Belediyesi bürokratları ve Başkanı Özlem Çerçioğlu hakkında İçişleri Bakanlığı soruşturma izni verdi.

    İçişleri Bakanlığı’nın soruşturma izni verdiği rapora Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu Danıştay’a itiraz etti. İtirazlar üzerine Danıştay 1. Dairesi'ne gönderilen rapora ek olarak 2023 yılında İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın izniyle tekrar soruşturma izni verilerek bir ön inceleme raporu daha hazırlandı.

    Raporda;

    2015 yılında sokakların süpürülmesi ihalesini, aşırı düşük teklif sınırının hemen üzerinde fiyat veren Barka firmasının aylık 922 bin lira, yani toplam 11 milyon lira teklifle aldığı, sınırın altında kalan diğer firmanın izahınınsa kabul edilmediği vurgulandı.

    İhaleyi kazanan firma yetkililerinin Özlem Çerçioğlu'nun danışmanı olduğu öne sürülen Erkan Karaaslan'ı defalarca ziyaret edip yeni ihaleyi 922 bin liradan aylık 1,5 milyon liraya çıkarmak istedikleri ve ellerinde birkaç özel tasarlanmış araç bulunduğunu belirtip teknik şartnamede bu araçların istenmesi durumunda ihaleye girip kazanabileceklerini söyledikleri de raporda yer aldı.

    Özlem Çerçioğlu'na yönelik yolsuzluk iddiaları dönemin CHP’li Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay tarafından da gündeme getirilmişti. Fatih Atay, Büyükşehir Belediyesi’nin asfalt ihalesinde 32 milyonluk yolsuzluk yapıldığını öne sürmüş, “savcıların kendisine davet etmesini” belirtmişti.

    Özlem Çerçioğlu'nun adı yolsuzlukla yargılanıp hapis cezası alan eski Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy'un iddialarıyla da gündeme gelmişti. Aksoy Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun da Necip Hablemitoğlu suikastinin azmettiricisi olduğu suçlamasıyla yargılanıp tutuklanan eski asker ve Avukat Levent Göktaş’ın hukuk bürosuyla anlaşma imzaladığını, ikili arasında derin bir rant ve ihale trafiği bulunduğuna dikkat çekmişti.

    AYDIN CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA SORULAR

    İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Beşiktaş ve Esenyurt Belediyelerine düzenlendiği operasyon sonrası gözler Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne çevrilirken “suç örgütü üyeliği”, “ihaleye fesat karıştırma” ve “mal bildirimiyle ilgili yasanın ihlali” suçlamalarıyla yürütülen soruşturma Aydın siyasi çevrelerinin de gündemi oldu.

    3 milyon lira civarı kamu zararı oluşan ve İçişleri Bakanlığı’nca soruşturma izni verilen, Danıştay tarafından da onaylanan ve “yargılanmaları” talebi ile Aydın Cumhuriyet Başsavcılığına intikal ettirilen bu dosya hakkında bu güne kadar neden soruşturma başlatılamadı?

    Aydın’ı silme süpürme dosyasındaki firma temsilcisi kişilerle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Beşiktaş ve Esenyurt Belediyeleri'ne yönelik düzenlediği geniş çaplı soruşturma dosyasındaki firma temsilcileri ile Aydın BŞB’den ihale alanlar aynı kişiler olmasına rağmen Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı raflarda tozlanan dosyayı ele alıp incelemeyi düşünüyor mu?

    Kamuoyu adına soruyoruz?

    İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Beşiktaş ve Esenyurt Belediyelerine düzenlendiği operasyonun göbeğinde ismi geçen Bilginay, Barka, Akdeniz Şirketi ile Aydın BŞB’den ihaler alan firma yetkililerinin Aydın BŞB ile ihale trafiği apaçık ortadayken Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın “yargılansınlar” dediği, 3 milyon lira civarı kamu zararı oluşturan Aydın Büyükşehir Belediyesi Başkanı ve bürokratları hakkında neden soruşturma başlatamıyor? Ya da soruşturma başlatmayı düşünüyor mu?

    Aydın’ı silme süpürme dosyası tozlu raflarda bekletilirken, Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “üç maymun” politikası sonucu soruşturma izni verilenlerin keyfi gıcır.

    Bakalım sonuç ne olacak?

    İstanbul’daki operasyon Aydın’a da sıçrayacak mı?